Sheffield Institute of Arts

Last year Sheffield Hallam University opened the Sheffield Institute of Arts in the Old Post Office building in the centre of Sheffield. We were very proud to work on this project and we helped to engineer a unique solution involving four light fittings suspended down a spiral staircase. They were engineered so all four custom Eclipsis Reverse light fittings could be suspended from four wires which pass through the fittings to give a minimalist and flawless look. 

ClientSheffield Hallam University
ProductEclipsis
LocationSheffield Institute of Arts

01.

These rings are Eclipsis Reverse which are all 1500mm in diameter and have brushed stainless steel to the inner edges. Each is illuminated with 6000K white LEDs.

02.

The four cables that suspend these fittings pass through each light in order to hide the cables and to reduce their visual impact. The electrical cables also follow this pattern.

03.

These lights are complimented by a brushed stainless steel ring that acts as a ceiling rose and contains uplights
that illuminate the decorative work on the domed ceiling.

04.

Complimenting the main display of lights in the spiral staircase is this large custom Eclipsis Squared fitting. It is three metres in length and has rounded corners to give it a softer appearance.

When designing these light fittings Source By Design worked closely with the architects to ensure that the visual impact of the cables and electrical wiring was minimalised. Each light looks identical, but in fact each light is engineered differently to allow the cables to pass through the lights, so the light at the bottom is hung from d-rings, but each light above is held up by discreet wire clamps underneath the ring, this means there are only four cables used to hold the entire arrangement in place.

All of the cables then disappear into a custom made brushed stainless steel ceiling rose which is made to exactly the same dimensions as the Eclipsis Reverse fittings. The ceiling rose also conceals LED uplights which illuminate the dome above.